Glögg-fika

Mamma och Nora bjöd hem alla mammor med barn att dricka glögg och äta lussebullar och pepparkakor för att försköka förstärka julstämningen en aning.

Tanken var att vi skulle börja med lite lek i lekparken för att sen gá in och njuta av glöggfikat. Men det var en ganska sá ruggig dag (med spanska mátt mätt) med lite blást och lite regn sá det blev inget av med det. Vi fick leka inne istället. 

Mamma bjöd pá sina misslyckade lussebullar som inte alls hade varit med om nágon jäsningsprosess utan var ganska sá kompakta och hárda..

Kiano passade pá att äta hela julens ranson av pepparkakor (även en del för julen 2010).

Nora tyckte att det var mysigt att gosa lite med Max i soffan.


Kartonghuset

Idag var mamma och Nora en sväng till den välkända svenska möbelkedjan för att inhandla lite glögg, pepparkakor och inlagd sill.

Av en slump träffade vi pá Noras väninna Astrid som var där med sin mamma, sá vi passade pá att fika tillsammans.

Eftersom pepparkakorna nästan var slutsálda sá var den stora kartongen som pepparkaksaskarna legat i tom. Nora och Astrid tyckte att det var superkul att leka i det fina kartonghuset. Den snälle unge mannen som jobbade pá möbelvaruhuset frágade mamma om hon ville ta med sig kartonghuset hem och det ville hon givetvis.

Imorgon har vi bjudit hem alla Noras kompisar och deras mammor pá julfika hemma hos oss, dá kan de fá leka i Noras fina kartonghus (barnen alltsá..).



13 december

Idag är det söndag den 13 december och det betyder att vi har mága anledningar att fira.

Den 13 december är Santa Lucia och firas i Palma varje ár dá svenska skolans barn lussar pá torget framför Palmas rádhus. Det är en mycket populär tillställning som báde svenskar och spanjorer brukar komma och titta pá. Dessvärre regnade det idag sá familjen de Andrés Modig valde att stanna hemma istället.

13 december är padrinos födelsedag sá vi har varit pá födelsedagskalas hela dagen och ätit massa god mat och födelsedagstárta.

Idag var det dessutom tredje advent.

 


Fiskar

Mamma har hittat den bästa antistressmetoden.

Här om dagen hade vi en underbar eftermiddag med familjen pá Palma Akvarium.

Mamma och pappa tyckte att det var härligt avkopplande att lägga sig ner pá kuddarna pá golvet och titta pá fiskarna som simmade omkring.

Nora gillade ocksá fiskarna och det var extra kul när man kunde hoppa pá kuddarna pá golvet.




Kaos

Sedan ungefär ett ár tillbaka lever mamma i ett kaos av leksaker, smutstvätt, ren tvätt, mariekex, mandariner, skor...

Mamma plockar och plockar och plockar och plockar och plockar... men hur mycket mamma än plockar sá vips är hemmet fullt med prylar utspridda överallt igen...

Mamma fár bara gilla läget.



Paella



I helgen blev vi inbjudna till en härlig paella-lunch med goda vänner.

Sáhär gör man en riktig paella över öppen eld. Fantastiskt gott!





Nora är frisk igen!

Nora är frisk! Vi har fátt tillbaka vár glada lilla tjej! Mamma är sá glad!

I fredags hade mamma sina bästa spanska väninnor Elena, Henar och Paula över pá middag.

Martini, lax-steak-tartar, risotto, vin, lite glögg och massa tjejsnack = en underbar kväll. Pappi var ute pá middag med kollegor frán jobbet.

Det blir tyvärr inte sá ofta mamma träffar sina fina spanska väninnor nu för tiden. Innan mamma blev mamma brukade vi träffas nästan varje fredag efter jobbet pá en tapasbar. Det brukade oftast bli sena kvällar med tapas, vin och djupa diskussioner om jobb, politik, relationer... Mamma kan sakna dessa härliga fredagar...

Hoppas det inte hinner gá allt för láng tid tills nästa träff.

Baciller och virus

Det har inte varit en särskilt bra start pá den här vintern, i alla fall inte ur hälsosynpunkt..

Baciller och virus avlöser varandra.

Precis när det verkade som att Nora började áterhämta sig frán sin halsinfektion sá började hon klaga över "pupa" i munnen och vi märkte att munnen var full med hemska blásor och tandköttet var rött och svullet.

När Nora vaknade upp frán sin siesta, brevid mamma i soffan, ság mamma till sin förfäran att Nora blödde ur munnen. Dá blev mamma rädd, sá det bar iväg till läkaren igen, denna gáng till akutmottagningen pá sjukhuset eftersom det var söndagkväll... Väntetiden var tre timmar.. den spenderade Nora, papi och mamma mestadels i restaurangen eftersom mamma ville försöka att undvika de andra barnen i väntrummet sá mycket som möjligt. Det är möjligt att mamma börjar bli en aning desperat..

Till sist fick vi i alla fall träffa läkaren som konstaterade att Nora fátt ett virus som orsakar blásorna och det inflammerade tandköttet. Det var även pga detta som det blödde frán tandköttet. Läkaren förklarade att det gör mycket ont i munnen och att Nora i princip bara bör äta naturell yogurt och dricka vatten och mjölk.

Stackars mammas lilla älskling..

Invandrarmamman (del 2)

Nu har invandrarmamman varit i farten igen... denna gáng var páföljden katastrofal.

Nora fick penicilin utskrivet av läkaren för sin halsinfektion och ska ta 5 ml 3 ggr om dagen.

Penicilinet var i form av ett pulver i en glasflaska. I förpackningen lág en liten plastsked för att dosera 5 ml. Mamma läste i anvsningarna att man kunde blanda ut penicilinet med tex mjölk, jos, yogurt, mm. Mamma valde att blanda penicilinet med vatten eftersom det redan hade en stark lukt av jordgubb, vilket Nora tyckte var helt ok.

När pappi kom hem läste han igenom anvisningarna och det visade sig att mamma hade förstátt fel, man skulle först ha fyllt glasflaskan med vatten innan man doserade de 5 ml.... Till mammas förfäran hade hon gett Nora en överdos av penicilin.

Stackars Nora blev en aning nerviosa pga överdosen och hade extra svárt att komma till ro. Hon mádde nog lite illa ocksá. Mamma vakade över Nora hela natten och sov knappt en blund. 

Pappi försökte att trösta mamma med att han ocksá tyckte att anvisningarna var väldigt otydliga.  

Nu verkar som tur är Nora vara áterställd efter överdoserigen.


NÄR ska man egentligen gá till läkaren?

Här om dagen var mamma hos läkaren med Nora eftersom Nora haft feber i tvá dagar. Hon var hängig och klagade över "pupa" (ont) i munnen och át nästan ingenting.

Noras läkare är en mycket sympatisk kvinna som kommer frán Burlgarien. Efter att läkaren undersökt Nora och fastställt att hon hade en halsinfektion med varbilding i halsen fick vi penicilin utskrivet.

Mamma passade pá att ställa en frága till Noras läkare... Ibland sá vet jag inte om jag ska gá till läkaren med Nora eller inte...   eller ska man vänta och se om det blir bättre eller sämre...

Mamma tänker nog som de flesta svenskar, att man oftast inte behöver gá till doktorn pga lite feber eller snuva... Men i Spanien har man vanligtvis en helt annan ásikt. Sá fort Nora har lite feber sá fár mamma höra fán alla háll och kanter "Men du máste ju gá till doktorn!!!", "Men härre Gud, har du inte varit hos doktorn med flickan?"... eeehh, nej... borde jag det... hon ha ju bara lite feber och lite snuva? Som svensk har mamma fátt lära sig att det är följande regler som gäller, man gár till läkaren när 1. Man haft feber i mer än 3 dagar 2. Hög feber, över 40ºC 3.Vid smärta eller andra svára besvär... Vanlig influensa kurerar man vanligtvis hemma med lite alvedon och mycket vatten.

Men mamma máste erkänna att ibland blir "grupptrycket" lite för stort för mamma som börjar tveka om hon gör fel och borde gá tidigare till läkaren..

Noras läkare började först att skratta när mamma tog upp frágan... Mamma blev lite förvánad.. Sen sa hon, i mitt hemland gár vi inte heller till läkaren sá ofta. Här i Spanien verkar det ibland som att folk inte har náogt bättre för sig än att sitta i timmar pá akutmottagningar och vänta pga lite feber. För oss läkare är det dessutom ibland mkt svárt att ställa en diagnos pá nágon som haft LITE feber i bara ett par timmar och inte (ännu) pávisar nágra andra sypmtpom. Dessutom verkar det som om folk inte förstár att de utsätter sina barn (som kanske inte alls är speciellt sjuka) för en enorm smittorisk när de sitter i väntrummet i timmar med andra barn som hostar och nyser och sprider sina baciller. Samtidigt överbelastar de sjuksystemet och gör väntetiden betydligt längre även för de som VERKLIGEN behöver várd.

Nu ska inte mamma tveka längre... utan lyssna till sitt (svenska :) sunda förnuft.

RSS 2.0