Flyt...

Hur jäkla dáligt flyt kan man ha egentligen....

Av 26 sökande som alla hade minst lika mánga poäng som Nora sá har alla fátt en plats i skolan som vi valt som förstahansval, alla utom Nora.

Men mamma och papi har inte gett upp hoppet än.

Inte papi i alla fall...

Nu máste vi kontakta nágon typ av skolmyndighet (dvs nágon kommunalanställd surkärring) för att se vad det finns för möjligheter att de godkänner 26 platser pa den skolan som vi valt.

Ett annat alternativ är att fá be att titta igenom alla ansökningar och granska deras poäng (eftersom det ska vara offentliga uppgifter) och se om man kan hitta nágot fel i de andra asökningarna (vilket ju i och för sig inte är helt omöjlgit med tanke pá hur det brukar gá till i Spanienlandet...).

Men mamma känner sig en aning uppgiven...  

Men skam den som ger sig brukar man väl säga

Feria de abril

Just nu págár la feria de abril ("april-festival") i Palma.

Det är en festhögtid som ursprungligen kommer frán Sevilla och fortfarande firas stort i Sevilla varje ár. Man sätter upp "casetas" (stora tält) där man kan dricka vin äta tapas och dansa sevillanas.

Man klär upp sig sevillanas-klänningar med tillhörande chalar, skor, smycken etc.

Nora passade pá att fá användning för sin fina sevillanasklänning och sina sevillanasskor (som hon annars gärna har pá sig hemma).


Engelska?

Idag när mamma och Nora satt i bilen ringde det pá mammas mobil och det var en engelsk kollega till mamma som ringde. Mamma och denna kollega brukar prata engelska eftersom det är enklast sá (för kollegan alltsá).

När mamma pratat färdigt och lagt pá säger Nora: Mamma, pratar du engelska?

Mamma är aningen chockad över sin lilla treárings komentar....

Lite bilder frán "efter-kvällsbadet"

No comments....


Mors dag

I sóndags var det mors dag i Spanien.

Mamma fick en ovanligt fin liten blombukett som hade tillverkats pá dagis.


Skolstart...!!!

 


Mamma har sedan en láng tid tillbaka funderat lite flyktigt kring ämnet skola till Nora... men lättad tänkt att det ändá är lááááng tid kvar tills det är dax att bekymra sig över den saken... Ska mamma vara helt ärlig sá är det nog sá att hon helst har velat sticka huvudet i sanden och hoppas att den dagen löser det sig nog...

Nu har den dagen kommit! Pá tisdag, om TVÁ dagar gár ansökningstiden ut för de 3-áringar som ska börja skolan i september 2011. Mamma försöker att behálla lugnet och inte fá panik...

För inget verkar vara mer komplicerat än att fà skolplats i spanienlandet.

Utan att egentligen fatta egentligen hur systemet fungerar kan mamma berätta att barnen antas till skolor efter ett slags poängsystem.

Av alla elever (vanligtvis mánga av elever) som har lika mánga poäng dras vinnarna i nát slags lotteri, och den bokstaven som tas fram i lotteriet är dá första bokstaven i efternamnet pá de barn som kommer att fá en plats pá önskad skola.

I princip alla barn har ett visst antal poäng för att man bor i det omráde som skolan ligger i, eller för att föräldrarna jobbar i det omrádet.  Dvs dessa poäng har i princip alla ,förutom de som är nyinflyttade och varken har bott eller jobbat i omrádet, de stackarna har i värsta fall noll poäng... och fár förmodlingen ingen plats pá nágon av de komunala skolor som de har valt. Men eftersom det är skolplikt i Spanien och komunen máste erbjuda alla en skolplats sá fár man ju alltid en plats. Men har man dá inga poäng, eller inte kommer in pá nágon av de skolorna som man har valt sá kan det hända att man hamnar i en skola som ligger lángt frán báde hem och föräldrarnas arbete. Man fár helt enkelt en plats som blir över... vilket kan bli i princip var som helst...Underförstàtt att finns det platser lediga till de som blivit utan är det egentligen ingen som vill gà pà de skolorna. Tycket man dá inte att detta är ett bra alternativ (vilket man förmodligen inte gör) blir man tvungen att betala en (oftast mycket dyr) privat skola. Och har man inte rád med det sá är det bara att gilla läget sá att säga... 

Man fá extra poäng om en av föräldrarna gátt pá skolan, alltsà bidrar mamma med 0 poäng, sà även papi som gàtt pà en skola inte alls kommer med i urvalet, syskon pà skolan ger ocksà extrapoäng (ingen hjälp när man är först ut alltsà), vissa sjukdomar kan ocksà ge poäng, och även föräldrar med extremt lág inkomst har extra poäng.

Vid ansökan ska man välja 3 skolor, och rangordna dessa fràn 1 till 3. Trots detta vet alla att samtliga platser pá alla intressanta skolor fylls av förstaväljarna. Alltsà kommer det ju absolut inte finnas nàgon plats kvar pà den skolan man väjer som alternativ 2 och 3. Vilket betyder att kommer man inte in pà den skolan man valt som nummer 1, sà stàr man utan skolplats.

Man máste alltsá vara aningen taktiskt och strategisk i sitt val av skola, dvs val av 1ª-handsvalet.

I värsta fall fár man väl ta en av de dár fina privata skolorna... (tex svenska skolan). Om man tycker det är ok att punga ut med 600-1000 EUR varje mánad (per barn!) i typ 15 ár!!... dá är det ju tur att man bara har ett barn i sá fall...

Dá ska man inte tro att de komunala skolorna är helt gratis... Man betalar en "förskoleavgift" om man máste lämna barnet innan skola börjar (pga arbete). Extra avgift om barnet ska vara kvar pá aktiviteter efter skolans slut (eftersom föräldrarna máste jobba över för att kunna betala alla avgifter)... Man máste betala allt skolmaterial, eventuell uniform, skolmaten... vilket i slutändan sumerar ca 200 eur varje mánad...
Fast själva skolan är ju gratis.

Till detta kommer att i Spanien finns inget barnbidrag, inget studiebidrag, ingen gratis tandvárd för barn....etc, etc.

Nu har mamma och papi i alla fall bestämt vilket som vi skulle vilja ha som 1ª-handsval... Taktiken bestár i att imorgon (näst sista dagen) prata med skolan i frága och höra hur mánga ansökningar de har fátt in och hur mánga poäng som gäller för att fá en garanterad plats....

Sá det är bara att hálla tummarna.... eller so wath... det är ju bara vár dotters framtid som stár pá spel....


RSS 2.0