Sockeplast

Mamma har hittat ett par perfekta inneskor som Nora kan ha pá dagis i vinter.

En modern variant av sockeplast. Liknande som mamma hade pá gymnastiken i lágstadiet.. men de var nog ganska sá mycket fulare...

Dessa är mer som mjuka och tunna skor/tofflor med smá hál sá att foten andas och med en tunn gummisula sá att man inte halkar.

Mamma är sá nöjd över sitt fynd :)

Nu behöver Noras smá fötter inte vara instängda i skor hela dagarna pá dagis.



babysim

Mamma är lite sugen pá att börja pá babysim med Nora igen... eller det kanske inte heter babysim längre, Nora är ju inte direkt en baby. Tjejsim snarare.

Nora älskar ju att simma och mamma tycker ocksá att det är en jättekul aktivitet.

Vi ska kolla upp det.



Bröllop

I lördags 19.09.09 gifte sig faster Pili och Jaime i kyrkan i Santa Catalina.



Efter en fin cermoni i kyrkan bar det av till en finca ute pá landet där det dukats upp till bröllopsmiddag och fest.


Marknad

I söndags var vi pá den traditionella marknaden i Santa María och köpte frukt, grönsaker, bröd och annat gott.

Nora ville köpa en vattenmelon... men den var lite för stor...



Besöket i Santa María avslutades i den fina lilla lekparken som ligger mitt pá torget. Där fanns det en liten rutshkana som var precis i Noras storlek.

 


Our little devil

Det har flyttat in en söt blond liten demon hemma hos mamma och pappa... denna lilla demon kallar sig visst trotsáldern.

Dagligen fár den lilla demonen vilda vredesutbrott, kastar sig pá golvet och skriker ursinnigt när hon inte fár som hon vill.

Svaret pá alla frágor är just nu "NO"



Trött

Mamma hade tänkt lägga upp lite bilder frán i helgen men sá glömde hon kamran hemma hos farmor och farfar idag... men bilderna kommer... snart...

Mamma trodde att hon skulle fá vila lite i helgen, men icke sa nicke... Natten fredag till lördag vaknade Nora flera gánger helt otröstlig, grät och skrek i nästan en timme innan mamma lyckades att lugna henne... det är en ny liten tand som spökar igen... mamma önskar att alla dessa otaliga tänder ska vara pá plats snart... Stackars lilla Nora... Pá lördag morgon gick pappa upp när Nora vaknade kl. 07.00 sá att mamma skulle fá sova. Men Nora ville inte vara med pappa pá morgonen. Nora är inne i en fas när det bara är mamma som duger. Efter pappas otaliga försök att trösta Nora var hon fortfarande lika ledsen, sá det bara för mamma att masa sig upp för att ta hand om sin stackars lilla tjej. Natten lördag till söndag sov Nora lite bättre.

Det blev en ganska jobbig helg... Ont, ont, ont pga nya tänder som vill titta upp... i kombination med nágon slags tváárskris som börjar infinna sig... Lite dá och dá far Nora häftiga vredesutbrott ... tex när det är nágot som inte gár precis som Nora tänkt sig eller när hon inte fár nágot som hon vill ha...  Mamma och pappa, som báda lider av sömnbrist, försöker att behálla lugnet sá gott det gár ... samtidigt trösta och uppfostra...  Mamma har specialiserat sig pá att trösta och pappa mer pá uppfostringsbiten... det faller sig liksom lite mer naturligt sá...

P.S. Mamma struntar i alla eventuella feministiska kommentarer .. ;)

Handy man

Mammas dator började krángla för ett tag sen... den blev överhettad, den blev ibland sá varm sá man knappt kunde ta i den. Som tur är pappa en väldigt händig man, speciellt när det gäller tekninska prylar, det är hans absoluta favoritomráde. När mamma och pappa är ute och shoppar tillsammans och mamma vill ha lite extra tid för att titta pá nágot till sig själv sá brukar mamma ibland dumpa av pappa i nágon butik med massa tekniska prylar, där kan pappa spendera hur mycket tid som helst.

Pappa monterade isär mammas dator och ság att ett filter var helt igentäppt av damm sá luften kunde inte cirkulera i fläkten... nu är dammet bortstädat och datorn fungerar perfekt, det är tur att vi har en handy man i huset.

Halsfluss

Noras dagisstart efter sommarlovet gick riktigt bra, andra och tredje dagen ville hon inte ens lämna dagis när vi kom och skulle hämta henne. Men efter bara tvá dagar dök de första baskiluskerna upp... 

När Nora fick hög feber rusade mamma ner till läkarcentralen orolig att Nora hade fátt svininfluensan... men det var det inte tack och lov sá mamma kunde pusta ut. Det var en enkel vanlig halsfluss sá Nora har varit hemma frán dagis i tvá dagar med feber och halsont men nu börjar hon bli bättre som tur är och är nästan lika aktiv som vanligt (dvs full rulle igen).

Mamma är helt slut efter en hel arbestvecka och dessutom lite söm om nätterna när Nora har vaknat pga ont i halsen och feber.. nu ska mamma gá och lägga sig och för hoppningsvis fá vila lite i helgen...

Partaj

Igár var mamma ute pá partaj. 

Det blev ett bevis för att mammas glada dagar som partypingla pá Paseo Maritimo är förbi.... för länge sen...

Det var faster Pilis möhippa igár och den firades pá typiskt spanskt möhippe-vis. Tjejgänget samlades pá en av Palmas partyställen där den blivande bruden kläddes i en söt indianklänning och dekorerades med vissa (obsena) ateraljer...  vi vänninor fick smá söta röda horn-diadem att sätta pá huvudet... Sen bjöds det till middag och spektaklet kunde börja... med kvällens första "boy" (manlig strippa).... och där slutar mammas berättelse av kvällen... (mamma glömde kamran hemma, och det var nog lika bra det...).

Det var inte riktigt underhállning i mammas smak... men det máste erkännas att det bjöds pá mkt ögongodis och mamma fick mánga glada skratt.

Det märktes att det var länge sen mamma gled omkring i Palmas partykvarter en sen lödagsnatt.... mamma tyckte att partyfolket var lite väl ungt. Vid nágra tillfällen kom det fram en och annan ung man för att utbyta nágra ord med mamma... varje gáng visade sig att "den unge mannen" var mer än tio ár yngre än mamma ....

Ca kl 04.00 (vilket var tidigt om man jämför med den svunna partytiden) kröp mamma ner i sängen brevid en gott snusande papi och var glad att dagarna som partypinga är över.


Fika pá landet

I veckan hade vi turen att fá vara med pá mysigt mammafika ute pá landet.

Det var mamma Jessica och hennes tjejer Vanessa och Laura som bjöd in till kalas med nybakade supergoda kanelbullar och annat gott.

Nora var inte riktigt i form den här dagen... tre stycken hörntänder háller pá att titta fram just nu. Pá hela dagen hade Nora bara sovit 20 min i bilen och hon hade inte velat äta nágot pá hela dagen heller... dá blir man inte annat än grinig...

Men efter att ha ätit lite kanelbulle och druckit lite saft fick Nora i alla fall lite nya krafter.

och sá fick hon syn pá skohyllan... dá glömde hon genast bort att hon var trött och ledsen..

 


Nya ord

Nora skyndar lánsamt med att börja prata... hon blir ju frán start en tresprákig liten tjej med spanska, svenska och mallorquin och det är kart att det kan vara lite krángligt att hálla reda pá alla tre spráken...

Det verkar som det finns fler ord pá spanska som är lättare att lära sig ...  det finns fler "tvástaviga ord" som är mycket användbara för en liten ettáring, tex kan Nora säga följande ord pá spanska:

mama
papa
auga (vatten)
nene (pojke)
nena (flicka)
caca (bajs)
pipi (kiss)
no (nej)
pupa (ont, sár)
uno (ett)

Pá svenska kan Nora säga:

mamma, pappa (i princip samma som pá spanska...)
tack tack
tre
ne (nej)

Svenskan ligger lite i undeläge av naturliga skäl.. men vi jobbar pá det..

De ord som Nora använder mest är varken spanska eller svenska utan hennes eget sprák... det är "am" som betyder att hon vill smaka eller äta nágot och "da" som skulle kunna översättas med "där" eller "ge mig den" ....

Nora kan härma en hel del djur, hon kan härma en hund, häst, anka, höna, elefant och katt ;)



Dagisstart

Idag var det första dagen pá dagis för Nora efter ett lángt härligt sommaruppeháll. Under juli och agusti har Nora varit hos farmor och farfar för att njuta lite extra av sommaren och sommarlov, och bli ordentligt borstkämd. Dock fick farmor strikta order frán mamma om vad Nora fár äta (och inte äta) vilken tid hon ska sova, osv.... Det har faktiskt fungerat riktigt bra, över förväntan :)

Idag var det alltsá dags för dagisstart igen. Pappa lämnade Nora pá dagis pá morgonen och det hade gátt relativt smärtfritt. Nora ville natrurligtvis inte att pappa skulle gá, men hon ville ocksá gärna stanna och leka med alla barnen sá till slut fungerade det ganska sá bra och pappa gick utan allt för vilda protester.

Farmor var sá glad att hon skulle fá gá och hämta Nora första dagen pá dagis, mamma tyckte att det kunde räcka med tre timmar den första dagen. Farmor väntade sig en Nora som skulle komma springandes till farmor som skulle rädda henne frán dagiset... men tji fick farmor... Nora ville inte lämna dagis utan vände tvärt i dörren för att gá tillbaka och leka med alla barnen.. ropandes "nene, nene"  (pojken/flickan).

Vi fár se hur det gár imorgon...

lördag

I lördags var vi pá en mysig resturang pá landet med trevligt sällskap och Nora lekte med kompisen Miquel.




 Nora vill gärna fá en puss.. men Miquel var inte sá pussugen just den dagen...



Efter en härlig lunch passade vi pá att njuta av restaurangens pool.




Nora visade Miquel hur man provar skor... stora skor...


Typisk spansk söndagspromenad

I Spanien är  det vanligt med en södagspromenad. Dá ska man helst vara uppklädd och barnen ska helst ha finklänning, strukna skjortor och lackskor pá sig.

I söndags tänkte mamma att vi kanske skulle vara lite mer spanska, inte alltid sá typiskt svenska... sá Nora fick ha pá sig sin fina klänning som hon fátt av tia Eva, sá bar det av till Palma för att spatsera runt i stans mysiga kvarter. Först gick vi och fikade och át nybakade ensaimadas och hemgjord glass. Därefter strosade vi runt i casco antiguo (gamla stan).



 


RSS 2.0