Tomater

Under juli och agusti fár vi underbara solmogna tomater frán abuelos grönsaksland, endel av tomaterna är dubbelt sá stora som ett normalstort äpple eller tom ännu större. Dessa fantastiska läckerheter äter vi varje dag sá länge de finns, dvs till mitten/slutet av agusti.


Skor

Nora gillar att prova mammas och pappas skor. Att riva ner alla skor frán skoyllan sá att de ligger i en stor hög pá hallgolvet, sen är det bara att välja och vraka vilka man vill pröva att stoppa ner fötterna i. Pappas skor är lite för stora och tunga för att Nora ska kunna gá med dem, men mammas funkar riktigt bra.




Ett litet modetroll blir det nog av den här tjejen.. När vi var hemma i Sverige nyligen sá köpte mamma ett par coola silvriga sandaler till Nora pá rean. Mamma valde ut ett par som var tvá storlekar större en vad Nora hade just dá, tanken var att de ska användas i slutet av sommaren, när de andra sandalerna har blivit för smá. Men mamma tog nog i lite i överkant när det gäller valet av storlek.. fast det verkar inte bekymra Nora, hon älskar sina coola silvriga sandaler och vägrar ta av sig dom när hon en gáng fátt prova dem..


inga örhängen = en kille

Nora drar alltid till sig väldigt mycket uppmärksamhet här i Spanien, mest pga att hon är sá blond. Folk brukar stanna pá gatan för att ta en extra titt pá vár lilla tjej eller vilja känna pá hennes gyllene lockar. Idag spenderade vi eftermiddagen pá en härlig strand. Nora fick vara naken pá stranden efter som hon tycker det är sá härligt. Dá var det tvá spanska tjejer som kom fram och sa "qué guapo! qué rubio!... es un nene, no?... (vad söt, sá blond... det är väl en kille?)... Eeehhh.. nej!! det är en tjej!! - Aaaahhh, jaha.. vi trodde det var en kille eftersom hon har ju inga örhängen... Mamma fattade ingenting... Ursäkta, men hon är ju naken... de kanske var helt blinda, eller i alla fall rejält närsynta.

Mamma har alltid varit ganska van vid den här typen av kommentarer eftersom man i Spanien tar hál i öronen pá smá flickor redan när de är nyfödda. Ett tag i början tyckte pappa att det var lite jobbigt att alla trodde att Nora var en liten kille sá han tyckte att vi nog skulle ta hál i öronen pá henne i alla fall, men det tyckte absolut inte mamma... vad spelar det för roll vad andra människor tror.. vi vet ju att hon är en tjej.. och jag kan inte tänka mig att tá hál i de där smá fina bebisöronen, över min döda kropp!! 

Men ju större Nora har blivit, desto tydligare ser man ju fakiskt att hon är en tjej, hon har ofta söta klänningar, flicksandaler och rosa toppar, sá det var ett tag vi hörde den typen av kommentarer... tills idag ;)

Playa

Idag har vi tagit en tur med báten.

Nora tycker inte om att áka bát eftersom man máste ha flytväst pá sig... med en svensk mamma máste alla säkerhetsregler följas till punkt och pricka, när man áker bát máste flytvästen vara pá. Problemet är att Nora är en aning liten och flytvästen en aning stor, hon kan varken röra huvudet eller armarna när hon har flytvästen pá sig.. och hon kan naturligtvis inte förstá vad man ska ha detta hemska klädesplagg till. 

Om nan har turen att äga en liten bát sá kan man ta sig till de mest underbara stränderna. Nora gillar stranden, hon älskar att leka med sanden i vattenbrynet och att bada är ocksá en hit.

Sá mycket bättre kan man inte ha det en lördag i juli.




En ovanligt trevlig fredag

Idag jobbade mamma som en vanlig fredag till kl 14.00 och gick sen och át en mycket trevlig lunch pá en mycket trevlig restaurang med mycket trevliga arbetskamrater.

Efter lunchen ákte mamma och hämtade Nora hos los abuelos för att senare möta upp med Elena, en av mammas bästa vänninor, pá stranden i Portixol där vi hade en mysig eftermiddag tillsammans. Det är underbart skönt att vara pá stranden ca efter kl 17 pá kvällen, när det inte är sá varmt längre... dvs. när turisterna gár hem... dá kommer spanjorerna...




Denna sommar njuter mamma av stränder och medelhavet för fulla muggar. Hon har nämligen inte gjort det de senaste TVÁ ÁREN! Förra áret var vi i Sverige hela sommaren eftersom mamma var tjänstledig, vilket var helt underbart. Áret innan det var mamma gravid och mádde pyton hela sommaren och det sista hon ville vara att ligga pá en svettig strand och má illa...

"mellaninlägg"

Nu har jag fixat till de första inläggen där man inte kunde se bilderna som jag lagt upp, jag är ju dessvärre sá otekninsk som man bara kan bli när det gäller datorer... det är därför som jag tänkte att jag ska gifta mig med en dataingenjör :)

Nu kan man i alla fall se bilderna.

En mycket speciell dag.

Idag hade mamma och pappa bestämt att lyxa till det lite extra, helt för sig själva. Efter att Nora lämnats hos los abuelos ákte mamma och pappa ut med báten för att njuta av en heldag i en underbar liten vik i medelhavet med alldeles krisallklart trukost vatten.




Det var underbart att snorkla i det kristallklara vattnet.

Härlig spansk sommarmat när den är som bäst.



Pappa hade förberett en alldeles speciell liten överraskning át mamma... pappa brukar inte alls vara speciellt bra pá överaskningar sá mamma blev minst sagt överraskad...

Utan mammas vetskap hade pappa packat med en flaska champagne i kylväskan och runt champangeflaskan hängde en söt liten ask som det lág en jättefin liten ring i.. sá frágade han om mamma ville gifta sig med honnom... mamma blev jätterörd och svarade givetvis JA!!



Blivande Herr & Fru de Andrés :)

Vi blir fler...

Vi blir fler och fler svenska mammor här pá ön. I dag var vi och hälsade pá mamma Hema och hennes lilla nyfödda M. Hon var hur söt som helst och hade massa fint svart hár. Det är verkligen jättekul att vi är sá mánga svenska mammor som träffas och umgás tillsamans med vára barn. Barnen har kul tillsammans och snappar för hoppningsvis upp lite mer av det svenska spráket och vi mammor fár njuta av trevligt sällskap och FIKA.

Det finns nog inget svenskare än just FIKA... det kan jag inte ens översätta till nágot annat sprák med bara ett ord :)

Värmeslag

Det är olidligt varmt, 42º stod det pá termometern när jag satte mig i bilen idag, dá var det temperaturen utanför bilen (inne i bilen var det säkert minst 50º...).

För att fly värmen tar vi ibland vár flykt till shoppingcenter med behaglig AC. Idag var det en ganska lyckad tur, det var nämligen reastart idag... vilket mamma inte hade en aning om. Noll koll..

Nora kollade in ett par nya solglasögon.


Öppna förskolan

I Sverige finns det ett fiffigt páfund som kallas för öppnaförskolan, det har vi inte här i Spanien. Men när vi var pá besök i Sverige fick vi den stora äran att bli inbjudna till Vallentunas öppnaförskolas sommarcafé.

I lusthuset bjöds det pá fika med nybakta kanelbullar (naturligtvis...)





Sángstund i det gröna var riktigt mysigt



Efter ett gäng sánger hade alla barn tröttnat och stack iväg för att leka... alla utom EN liten flicka som aldrig lyckas stilla sitt musikintresse...


Sverige-semester

Mamma och Nora har varit i Sverige pá semester i tvá veckor, det har varit helt underbart. Nora har verkligen njutit av det bästa av den svenska sommaren, springa barfota pá gräsmattor, äta jordgubbar, grilla, myggbett... dvs allt som hör den svenska sommaren till. Men det bästa har varit att tillbringa tid med mostrar, morbror och lilla kusin E och stora kusin J. Det är verkligen härligt att  fá bo hemma hos familjen och kunna tillbringa sá mycket tid av vardagen tillsammans. Det är ocksá väldigt praktiskt att báda mostrarna nästan bor grannar med varandra.



Moster Anna-Greta



Moster Karin & kusin Eowyn

Nora har för första gángen prövat att áka i cykelstol. Det var först inte alls kul eftersom man i Sverige MÁSTE ha cykelhjälm (det är lag pá det hävdade moster K) vilket en halvspansk liten flicka INTE kunde förstá.. Men efter lite mutor (i form av russin och rispuffar) och övertaling var i alla fall cykelhjälmen pá och det bar iväg pá första turen.



Vi ville inte riskera att inte fá pá hjälmen igen efter fikastoppet....



sá den fick sitta pá..

Man blir trött av att cykla...


Nora

Nora föddes den 6 februari 2008. Eftersom hon lág i säte (med rumpan nedát) var hon tvungen att födas med kejsarsnitt. Det var den lyckligaste dagen i mitt liv och samtidigt det värsta jag varit med om. Det gjorde sá fruktansvärt ont efter kejsarsnittet att jag inte kunde röra mig pá tvá dagar. Toni fick hjälpa mig när jag skulle vända mig i sängen, att hálla i Nora, ja han fick hjälpa mig med precis ALLT, men det är ju det pappor är till för :-)

Mánaderna som föjde var en omtumlande tid i vára liv. När Nora var ca en månad bröt Toni ledbanden i ena vristen och blev tvungen att opereras, han var gipsad i totalt nästan två månader. Det var en ganska jobbig tid att ta hand om lilla nyfödda Nora och samtidigt hjälpa Toni som inte kunde stödja på sin fot. När Tonis fot läkt blev allt mycket lättare. Jag tänkte många gånger att det måste vara otroligt jobbitgt att var ensam förälder...



Att bli förälder är såklart en omtumlande händelse i livet. I början tyckte jag mest att det handlade om att lära känna Nora och hennes behov och att försöka forma några slags rutiner i vardagen utefter det, vilket kanske inte alltid var så lätt, speciellt inte när behoven ändradas stup i kvarten i takt med olika utvecklingsfaser, mm. Nu har vi väl kanske fått lite kläm på det här med att vara förälder.. vi får se hur länge den känslan håller i sig.. kanske tom tvåårskrisen/trotsåldern (dvs några månader till).

Nora är den underbaraset lilla varelse som finnspå denna jord. Hon är så otroligt söt med sina stora fina ögon, långa ögonfransar och underbara gyllenblonda lockar. Hon är en mycket bestämd liten tjej som vet exakt vad hon vill och temperamentet är definitift mer spanskt än svenskt. Hon älskar musik och hon vill ofta att vi ska sjunga tillsammans, "Imse vimse spindel" är en klar favorit. Hon gillar även att lyssna på musik (pop) och dansa. Hon är väldigt social och försöker gärna charma allt och alla, vilket hon brukar lyckas riktigt bra med. När vi går på stan eller åker buss brukar hon smila och vinka till alla hon möter.



Min skatt!!

Välkommen till min nya blogg!

Jag har nu tänkt hur länge som helst att jag skulle vilja blogga eftersom jag har familj och vänner runt om i världen, men det har inte blivit av, inte förrän nu... Det är nu över ett ár sedan vár lilla dotter Nora föddes (16 mánader och 12 dagar) och hon är nog den främsta anledningen till att jag tänkt börja blogga för att dela med mig av vad som händer i hennes och vára liv.

RSS 2.0