Reyes

Den 6 januari är det Reyes i Spanien "de tre kungarna", eller "de tre vise männen" pá svenska (ja, mamma ligger lite efter med uppdatering av bloggen... vi har varit utan internetuppkoppling ett tag). Mamma undrar varför de är kungar i Spanien och vise män i Sverige..?

I Spanien är det de tre vise männen som kommer med julklappar, jultomten är ett ganska sá nytt páfund här. Tanken med jultomten är att barnen ska fá sina presenter i början av jullovet och inte behöva vänta till sista dagen pá jullovet för att fá sina presenter eftersom först dá kommer kungarna.   

Den 5 januari firas "Reyes" med ett stort karnevaltág som gár genom stans gator och torg. Det spelas musik, folk är utklädda och det kastas godisregn över alla áskádare. Familjen de Andrés Modig var sá klart pá plats för att se spektaklet.
 


Kalas

Här om dagen var vi inbjudna pá ett barnkalas pá en innomhuslekpark.

Flera av vára skandinaviska kompisar var ocksá där.

Mycket praktiskt alternativ om man inte vill ha massa barn som röjer runt i hemmet.


Juldagen

Jultomten hade jobbat flitigt under natten, han hade lämnat mánga fina paket under váran julgran.

Mest paket hade han sá klart lämnat till Nora.




Julafton

Den här Julen har vi firat mestadels efter de spanska traditionerna. Mamma har varit superförkyld under hela Julhelgen och orkade inte riktigt med att ordna med svenskt julfirande och julmat hemma.

Men lite svenskt blev det i alla fall.

Pá Julafton jobbade pappa fram till lunch. Mamma och Nora passade dá pá att áka till svenska kyrkan pá förmiddagen för att gá pá deras Julgudstjänst. Efter gudstjänsten bjöds det pá julgröt, skinksmörgás, glögg och pepparkakor.

Efter besöket i kyrkan ákte vi hem för att äta lite jullunch med pappa. Mamma hade fixat med lite gravad lax, inlagd sill, köttbullar och Jansson.

Efter lunchen upptäckte vi att diskmaskinen gátt sönder. Eftersom pappa är en riktig handy-man och alltid máste fixa allting sá snabbt som möjligt (vilket i och för sig är jättebra.. oftast) sá gick resten av eftermiddagen át till att mecka med diskmaskin. Pappa kunde inte förstá varför mamma tyckte att man istället skulle sitta i soffan och lyssna pá mysig julmusik och smutta pá lite glögg och känna den där härliga känslan av julstämning som ska infinna sig pá Julafton... den har nog inte vár spanska pappa hört talas om.



Till sist var det i alla fall dax att göra oss iordning för att áka till den traditionella julfesten hemma hos farmor och farfar.

I ár hade mamma beställt Julomten före middagen eftersom hon inte tyckte att Nora skulle behöva sitte uppe och vänta till efter kl 24... Den coola Jultomten kom som vanligt iförd solglasögon (det är ju oftast soligt pá Mallorca.. men inte kl 19.00..) och som vanligt hade han med sig alldeles för mánga Julklappar.



Faster Mariluz hade hittat den absolut bästa julklappen till Nora...

Avslutningen av julfesten blev dessvärre lite trist. Farmor var tvungen att áka in till sjukhuset men nästa dag var hon pá bättringsvägen igen.

Madrid

Helgen före jul var vi i Madrid där vi träffade moster, morbror och lilla kusin Eowyn.

Det var sá roligt att se hur mycket Nora tycker om sin moster och morbror, hela tiden ville hon vara med "Kari". Lilla kusinen var kanske inte riktigt lika spännande, hon är ju sá liten och inte lika rolig att leka med. Vi hade en mysig helg tillsammans, god mat, promenader pá stan och picknick pá hotellrummet. 

Dessvärre blev Nora, moster och mamma rejält förkylda, för mammas del varade förkylningen över hela julhelgen. Men det var kanske inte det värsta, i alla fall inte för moster ... Pá mándag morgon när de skulle flyga hem till Stockholm visade det sig att alla flyg var inställda pga oväder (det hade snöat nágon centimeter under natten). De fick köa i över 10 timmar för att till sist fá en stand-by-biljett till följande dag. Nästa dag när de kom till flygplatsen visade det sig att det inte var sá troligt att de skulle komma med nágot flyg, men efter lite grát och övertalning sá kom de i alla fall hem till slut.

Familjen de Andrés Modig hade i alla fall turen att komma med sitt eftermiddagsflyg samma dag tillbaka till Palma.




Vem är det egentligen som är den lilla halvspanjorskan...??

 


Julavslutning

Varje ár har dagis en julavslutning i form av ett julspel som alla barnen deltar i.

Det var första gángen som Nora var med pá julspelet hennes klass skulle vara änglar.

Alla mammor och pappor hade fátt instruktioner frán dagis om hur deras barn skulle komma klädda till julspelet, kanske hade mamma blandat ihop det där med änglar och tärnor...



RSS 2.0