Bátfolk

Övning ger färdighet och sakta men säkert blir mamma och papi allt mer vana och inbitna bátmänniskor.

I helgen var vi ute med fina vänner och spenderade en underbart fin och solig dag pá havet med god mat och trevligt sällskap.


Fina kusiner

Nora tycker väldigt mycket om sin lilla kusin Adrián.


6 januari

Under natten frán den 5 till den 6 kommer kungarna och lämnar paket till de barn som har varit snälla.

Hos de barn som inte har varit snälla lämnar kungarna kol.

Det visade sig att Nora nog varit ganska sá snäll för kungarna hade lämnat fina paket frán mostrarna i Sverige.


Los reyes magos

Den 5 januari kommer de tre kungarna Melchor, Baltazar och Gaspar.

Mamma, Papi och Nora tog sin in till Palma för att se karnevaltáget med kungarna och för att försöka fá tag i lite godis frán godisregnet som generöst kastades ut frán karnevaltáget.


Gott nytt ár

Pá nyarsafton jobbade mamma pá förmiddagen. Efter jobbet hade mamma stämt träff med sina finaste väninnor för en trevlig lunch och för att skála in det nya áret tillsammans.




Pá kvällen át vi middag hemma med resten av familjen. Strax innan tolvslaget kom nágra vänner och Noras fina pojkvän Micki för att äta de 12 vindruvorna och skála med oss.



slut pá den fina julbelysningen

Det är riktigt mysigt att promenera runt i Palma med all den vacka julbelysningen som lyser upp gatot och torg.

En eftermiddag passade mamma, papi och Nora pá att njuta av en härlig promenad för att se det sista av den fina julbelysningen innan det släcks ned för denna gángen.



Premiärturen

Pá mammas födelsedag blev det dax för premiärtur med den nya segelbáten.

Det var en helt underbart fin dag med massor av sol och havet var blankt som en spegel.

Först ville Nora absolut inte áka med i báten. Hon hade fátt för sig att hon kan bli sjósjuk i báten eftersom det var abuelos förklaring i somras till varför Nora fick stanna hemma med honnom när mamma och papi var ute och ákte med motorbáten.

Men när vi väl kom iväg sá tyckte Nora att det var superkul att áka bát och hon passade även pá att ta en liten siesta i "sitt rum".

När vi kom tillbaka till hamnen ringde tio Tin och berättade att lille kusin Adrián hade valt att komma till världen pá mammas födelsedag.




Svenskt julbord

Pá annandagen samlades nágra av de svenska mammorna tillsammans med pappor och barn för att avnjuta ett härligt svenskt julbord. Mamma hade under sin visit i Sverige köpt med sig en äkta svensk julskinka som grilljerats. De andra familjerna bidrog med hemlagade köttbullar, sill, julmust, rödkál, julvört och mycket annat gott.

Efter maten tog vi en tur till lekparken för att göra av med nágra av alla kalorier och för att göra lite plats för det fantastiska julgodiset som det bjöds pá efter lekparksutflykten.



Tomten är avskedad

Julafton började mamma och Nora med att avnjuta med en láng härlig frukost med lussebullar och havregröt med kanelsmak. Pá förmiddagen ákte vi till svenska kyrkan för att gá pá gudstjänsten kl 11 "samling vid krubban". Efter gudstjänsten bjöds det pá julgröt och skinksmörgás. Nágra av skandimammorna och Noras polare kom ocksá.

Papi slutade jobba vid lunchtid och dá ákte vi en sväng in till Palma för att promenera och titta pá de fina julbelysningarna som klär stadens gator och torg.

Därefter ákte vi hem för att äta julmiddag tillsammans med hela familjen de Andrés. Traditionsenligt bjöds det pá cochinillo (spädgris) som tillagats i byns stora vedugn. Strax innan middagen áker man och hämtar den beställda grisen.



Vi át middagen tidigt i ár (vid 20.30, tidigt spansk tid räknat) vilket gjorde att tomten fick vänta och komma efter middagen. Nora är ju som bekant en riktig nattuggla och har inga problem med att vara uppe sent om kvällarna.

Sá efter en láng härlig spansk julmiddag med skaldjur till förrätt och därpá spädgrisen och sist massa turrón och trufas, sá kom äntligen den efterlängtade tomten. Han kom genom trädgárden pá baksidan av huset och knackade pá glasdörrarna till terassen. Nora gick med mamma för att öppna dörren át tomten. Tomten frágar om det finns nágon liten flicka som heter Nora och om hon har varit snäll? Nora blir stáende och bara tittar pá tomten... sá säger Nora - Mamma, tomten är ju papi!

Samtidigt som mamma inte kunde hálla sig för skratt sá försökte hon att förklara för Nora att det inte alls var papi utan att det var ju tomten... även om de kanske hade vissa likheter...
 
Efter dena totala katastrof är nu tomten avskedad.... vi fár anställa en annan tomte till nästa ár.

Nora har sedan länge pratat om tomten och att hon vill ha en cykel av tomten, men det máste vara en ROSA cykel och med TUTA, tvá mycket viktiga detaljer. Mamma och papi hittade till sist en fin liten rosa cykel men den hade ingen tuta... Mamma fick jaga runt halva stan tills hon till sist hittade en liten tuta till cykeln. Sá nu var julklappen komplett.



Julshow

Dagis anordnar varje ár en fantastisk julshow där alla barnen deltar.

Det övas flera mánader inför den stora showen. Dá premiären gár av stapeln hyr dagis in sig pá en stor teater dit föräldrar, familj och vänner bjuds in.

I árets julspel skulle Nora vara herde. Mamma var som vanligt ute i sista minuten med förberedelserna... (det kan ju tilläggas att vi kom tillbaka frán Sverige söndagen den 19 och julspelet gick av stapeln den 21...). Pá mandag eftermiddag irrade mamma runt som en liten galing i alla leksaksbutiker i Palma i jakt pá en herde-outfit, den visade sig vara slut precis överallt...

Det är tur att mamma är ganska bra pá att improvisera... Vilket kanske är resultatet av att alltid var ute i sista minuten...

Mamma letade fram en päls (givetvis fusk) som Nora fátt ärva av en väninna, mammas vita mösa, bruna plychbyxor, ett rep som skärp, rosa boots och en blompinne till stav och vips sá hade Nora blivit en söt liten herde.




RSS 2.0